نور آفتاب، مهمترین عامل در پیری زودرس پوست
آفتاب، مهمترین عامل در پیری زودرس پوست، پیدایش چین و چروک و لک در پوست صورت است،بنابراین حفاظت در برابر آفتاب در فصل گرما از اصول اولیه حفاظت از پوست است.
نور آفتاب از طول موجهای متفاوتی مانند اشعه ماوراءبنفش، نور مرئی و مادون قرمز تشکیل شده،اشعه ماوراءبنفش طول موج خاصی از نور خورشید است که به سه قسمت A، B و C تقسیم میشود.
نور ماوراء بنفش C از جو عبور نمیکند زیرا در صورت تخریب لایه ازون و عبور از جو هیچ موجود زندهای در زمین باقی نخواهد ماند. اشعه ماوراءبنفش نوع B نیز در صورت تماس با پوست بر روی اپیدرم یا همان لایه خارجی پوست تاثیر میگذارد و باعث آفتاب سوختگی میشود که باید توجه داشت تکرار این آفتاب سوختگیها بسیار خطرناک است. اگر سابقه شش مورد آفتاب سوختگی از دوران کودکی وجود داشته باشد، خطر ایجاد ملانوم که کشندهترین سرطان پوست است، دو برابر افزایش مییابد. اشعه ماوراءبنفش با شکستن کلاژن پوست، ساخت رادیکالهای آزاد و مهار مکانیسمهای ترمیم پوست، میتواند منجر به بروز تغییراتی در بافت پوست، ایجاد کک و مک، چروک، تغییر رنگ، پیری پوست و از همه مهمتر سرطانهای مختلف در پوست شود. افراد باید سعی کنند تا حد امکان در ساعات خیلی گرم روز که زاویه تابش آفتاب عمود است، یعنی حدود ساعت ۹ صبح تا پنج بعدازظهر در مناطق کویری و نیز بین ساعت ۱۰ صبح تا سه بعدازظهر در مناطق معتدل و کوهستانی در معرض مستقیم نور آفتاب قرار نگیرند. استفاده از لباسهای آستین بلند و تا حد ممکن پوشیده، استفاده از دستکش، کلاههای لبهدار و عینکهای آفتابی استاندارد، از دیگر راهکارهای مقابله با تبعات منفی برابر اشعه آفتاب است. از دیگر راهکارهای مقابله با تبعات منفی اشعه آفتاب، استفاده از کرم ضد آفتاب مناسب است.
سیگار و پیری زودرس پوست
تاثیر سیگار بر پوست
کشیدن سیگار باعث ایجاد چین و چروک در پوست شده و آن را نحیف و خراب می سازد؛ همچنین رنگ پوست و بیش از همه چهره شما را کدر می کند. در حقیقت افراد سیگاری در سنین حدود ۴۰ و ۵۰ سالگی معمولا به اندازه ۲۰ سال پیرتر به نظر می رسند. البته اگر این افراد زود و بموقع متوجه شده و سیگار را ترک کنند، شاید برخی از این تأثیرات قابل جبران باشد.
دلایل زیادی برای این مساله وجود دارد. در مطالعات انجام گرفته مشخص شده است که سیگار کشیدن در حقیقت با ایجاد تغییراتی باعث از بین رفتن کلاژن پوست که وظیفه حفظ قابلیت ارتجاعی پوست را بر عهده دارد، می شود و بدون داشتن این خاصیت ارتجاعی، پوست قادر نخواهد بود به حالت اولیه خود باز گردد و در نتیجه چین و چروک های ایجاد شده در سطح پوست باقی می مانند.همچنین نیکوتین موجود در سیگار باعث باریک شدن رگ های خونی شده و این امر از جریان مناسب خون در مویرگ ها جلوگیری می کند. مویرگ هایی که در حقیقت مسوول تغذیه پوست هستند و زمانی که قادر نباشند وظیفه خود را به نحو درست انجام دهند، چین و چروک ها و علائم بیشتر و عمیق تر پیری زودرس در سطح پوست به وجود می آید.
سیگار و رنگ پوست
پوست صورت افراد سیگاری معمولاً درخشش طبیعی خود را نیز از دست می دهد. به مرور زمان پوست صورت این افرادبه جای رنگ معمولی و صورتی،با رنگ خاکستری ملایم جایگزین میشود که علت این پدیده،کاهش مواد مغذی مورد نیاز پوست و جریان اکسیژن همراه خون است.
سیگار و التیام یافتن پوست
از آنجا که سیگار، جریان خون و اکسیژن دریافتی پوست را کاهش می دهد، روند بهبود و التیام التهاب ها و زخم های پوستی را نیز با مشکل مواجه می سازد. به همین دلیل افراد سیگاری نسبت به سایرین برای بهبود جراحات و زخم های ایجاد شده معمولاً به زمان بیشتری نیاز دارند.
سیگار و نازک شدن پوست
مدارک زیادی وجود دارد که نشان می دهد سیگار کشیدن باعث نازک شدن پوست نیز می شود. محققان مطالعه ای جالب را انجام دادند که طی آن ۲۵ جفت دوقلوی همسان را با یکدیگر مقایسه کردند. در هر گروه، یکی از دوقلوها سیگاری بوده و دیگری خیر. در مورد یک جفت از این دوقلوها که در دهه ششم زندگی خود بودند، مشخص شد که پوست فرد سیگاری ۴۰درصد نازک تر از دیگری بوده است. به علاوه، این فرد دارای چروک های بیشتر و عمیق تری نیز بود. این نتایج تقریبا برای ۲۴ جفت دیگر نیز به همین صورت دیده شد.در کنار تمام این تاثیرات سیگار همچنین می تواند موجب بروز سرطان پوست نیز بشود.